Una prova pilot en farmàcies catalanes millorarà la qualitat de vida dels pacients amb lupus

En els pròxims dies, les farmàcies associades a FEFAC seran informades sobre el protocol a seguir

 La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Ferrer i Alliance Healthcare s’han unit en una prova pilot per avaluar un projecte que té com a objectiu facilitar als pacients amb lupus l’accés a protectors solars de qualitat. Aquests productes són fonamentals per a les persones que pateixen aquesta malaltia, per a les quals és vital protegir-se dels rajos del sol (UV-B), una de les causes que més fa empitjorar aquesta patologia.

 Mitjançant un acord signat entre la federació empresarial, el laboratori i la distribuïdora farmacèutica, gràcies a la col·laboració amb l’Associació Catalana de Lupus Eritematós (ACLEG), s’engegarà a les farmàcies catalanes aquesta iniciativa que, sota el lema ‘frena el sol, frena el lupus’, permetrà a pacients adquirir quatre tipus diferents de fotoprotectors posats a la seva disposició per Ferrer a un preu molt reduït (aproximadament el 50% del PVL), que arribaran a les farmàcies a través d’Alliance Healthcare.

 S’ha establert un protocol mitjançant el qual els pacients adscrits a ACLEG podran acudir a les farmàcies participants en el projecte, on sol·licitaran els productes triats per formar part del programa. Aquestes hauran d’estar adherides a alguna de les empresarials que integren FEFAC (AFB, AGFE, AFET o AFELL). Cap de les parts obtindrà benefici econòmic d’aquesta transacció.

 Tal com afirma Antoni Torres, president de FEFAC, “aquesta iniciativa pretén fer més visibles davant la societat les necessitats i problemes que pateixen aquests malalts, contribuir a la millora de la seva qualitat de vida i fer més tangible la tradicional implicació de les farmàcies amb la salut dels ciutadans”.

 Segons César Martínez, president d’Alliance Healthcare, “és important destacar dos punts clau d’aquesta iniciativa: en primer lloc, l’indubtable valor del projecte per a la millora del benestar de les persones afectades. I en segon lloc, la importància de la col·laboració per aconseguir dur a terme aquest tipus de projectes. L’acció conjunta entre la indústria, la distribució i la farmàcia fa possible aquesta iniciativa de la qual ens sentim molt orgullosos”.

 Sobre el lupus (LES)

El Lupus Eritematós Sistèmic (LES) és una malaltia autoimmune produïda per un excés d’anticossos que ataquen a les pròpies cèl·lules, el resultat final de les quals és l’afectació sobre qualsevol òrgan. La patologia es produeix en brots, que poden provocar, entre d’altres símptomes, a part d’alternacions en la pell després de l’exposició solar, dolors musculars, pèrdua de pes, febre o cansament.

 Aquests brots, diferents en cada pacient, poden presentar-se de forma greu o lleu, en intensitat i durada, i es combinen amb períodes de remissió durant els quals el pacient està assimptomàtic. Les afectacions més freqüents són les renals, cardíaques, pulmonars, articulessis, neurològiques i cutànies.

 L’origen de la malaltia és desconegut, encara que pot tenir una base genètica, amb influència de factors ambientals i hormonals. Es manifesta entre els 15 i els 40 anys i és més freqüent entre les dones (amb una relació de 9 a 1). La patologia no té curació, encara que l’ús de tractaments diferenciats segons la gravetat de cada cas ajuda a millorar-ne els símptomes.

De dreta a esquerra: César Martínez, president d’Alliance Healthcare; Pilar Lucas, presidenta d’ACLEG; Antoni Torres, president de FEFAC; i Josep Campos, president de Ferrer Healthcare.